Magnum appelcider

Leuk experiment : appelcider maken uit een doos. Net zoiets als diepvriespizza maar dan net een tikje anders. Iedereen kan cider maken met een ciderkit, aldus internet en andere minder electronische bronnen. Blik in heet water zetten om de inhoud vloeibaarder te maken, inhoud legen in een brouwketel, blik leegspoelen met kokend water en in de ketel deponeren, suiker bijmengen, aanvullen met koud water tot de gewenste hoeveelheid. Zakje gist met zoetstof openen en door de brouwbrij mixen. Weekje laten rotten en dan is het tijd om te bottelen. Drie kratten beugelflessen van een bekend biermerk verzameld om de hele partij in kwijt te kunnen. Nog best een klus om aan zoveel flessen te komen.
Einde van de week, waterslot is stil, tijd om te controleren. De hydrometer geeft aan dat er van een soortelijk gewicht bij start van 1038 vergist is naar een eindwaarde van 1001, hetgeen duidt op een berekend alcoholpercentage van exact 5%, keurig.magnum appelcider Alles chill! Flessen klaar, 2e recipiënt klaar om te hevelen om van de gistresten op de bodem af te komen, vulslang in de aanslag, deksel van de brouwemmer : braak, kots, walg, shit klote vloek tier scheld. De geur van rotte eieren, niet zeer overheersend maar toch heel duidelijk aanwezig. Grrr… besmettinkje opgelopen met de zymomonas bacterie, een bacterie die zonder zuurstof leeft en waterstofsulfide uitscheidt. Ergo : partij verziekt, de toiletpot viert vandaag een feestje…
Maar waar is deze besmetting opgelopen? Dit is de eerste keer dat er in huize viking een brouwsel met veel liefde gedoneerd wordt aan een dorstig toilet. Vreemd dus…
Na peinzen komen er een aantal mogelijke besmettingsbronnen boven : 1 – de blikopener (verder geen uitleg over nodig denk ik)     2 – de drie katteharen die dreven op het brouwsel     3 – het was een zeer warme drukkende dag dat de partij gemaakt werd en er is vele lucht in het mengsel geroerd en het koude water is van hoog opgeschonken om veel lucht in het mengsel te krijgen, dit om de gist zich goed te laten voortplanten wat nodig lijkt gezien de zeer geringe hoeveelheid die wordt meegeleverd.
Jammer, volgende keer (?) beter. Om toch nog wat te leren van deze domper is er toch nog een kratje afgemaakt. Er wordt door de fabrikant een zakje met appelaroma meegeleverd, waar dat in hemelsnaam goed voor is heb ik geen idee maar het zal wel goed zijn. Per liter brouwsel is er 8 gram suiker bijgedaan voor het nagisten op fles, we willen hier bubbels in de cider (wel de suiker oplossen in een beetje water naturlijk).
Al met al zal het eindresultaat toch een soort diepvriespizza worden gezien de chemische zoetstof (waarom?) en de chemische appelsmaak (hoezo?) die worden bijgeworpen om een smakend drankje te maken. Hmmm, misschien volgende keer toch maar van appels maken.

Dit bericht is geplaatst in Drank. Bookmark de permalink.

2 reacties op Magnum appelcider

  1. momo schreef:

    wat een verschrikking dat de appelcider niet is gelukt. het zal de blikopener wel geweest zijn….

  2. De Vette Viking schreef:

    Hmm, ik proef hier enig sarcasme..

Geef een reactie