Leverworst maken

leverworst ongekooktDe kogel is door de kerk, het worst maken is begonnen. Een van de doelen van deze zomer vol vreugdevolle en vooral veel vrije tijd is het maken van worst. Receptje van internet getrokken en natuurlijk, eigenwijs als ik ben even een beetje gemodificeerd. Ditmaal echter niet omdat ik het beter denk te weten (slechte eigenschap) maar omdat het beoogde vleesch niet in voldoende mate verkrijgbaar was bij de supermarkt waar ze mijn favoriete koffiebonen ook niet meer verkopen. Dus in plaats van speklap moest er ook gekozen worden voor een andere betaalbare soort vlees, het werd ribkarbonade. Achteraf minder gelukkig gezien het veel lagere vetgehalte van dit veelzijdige stukje vlees. Maar goed, de eerdergenoemde kogel was door de kerk dus het plan moest doorgang vinden. Kippenlevers in het mandje, te weinig speklap op de band, ribkarbo afrekenen en hup op huus an. Aldaar aangekomen te zijn kreeg de keukenmachine een poetsbeurt vanwege de erbarmelijke staat waar deze zich in bevond. Karbo’s gekookt en ontbeend, kippenlevers gemalen, kruiderijen erdoor, speklap & karbo toegevoegd en al keukenmachine bedienendleverworst gekookt aanschouwen of de juiste structuur reeds bereikt is. Het deeg is klaar, lets make some sausage! Geen geknoei met darm, hier wordt geknoeid met plakfolie, is veel leuker. Plarkje deeg op het folie en er een fraaie worstvorm van gedraaid. Nog een laag folie er overheen om te beschermen tegen al te veel water. De worsten in bijna kokend water laten glijden en voor 90 minuten tegen de kook houden.
Aangekomen op uur U, de tijd dat de worsten klaar zijn, worden ze uit het water gehaald en uitgepakt. Voorzichtig want ze zijn een beetje brokkelig. Hmmm, ziet eruit als worst, ruikt naar hausmacher, alles lijkt goed. Kan ook niet anders, de viking woont in een voormalig ambachtelijk slagerij dus het karma is hier voortreffelijk, althans als het gaat om het bereiden van spijzen. Eerste smaaktest (warm) doet vermoeden dat de structuur niet helemaal klopt en dat er iets meer kruiderij in had gemogen, afwachten tot ze afgekoeld zijn.leverworst gesneden De drooggedepte worsten in nieuwe plakfolie gerold en op een bordje terrusten gelegd in de refrigerateur. Twee uurtjes nadien, worst afgekoeld en geproefd. Aangenaam maar beetje vreemd. Heeft inderdaad iets van hausmacher, beetje te mager en daardoor te korrelig en mag ook wat zouter maar lang niet slecht voor een eerste poging. De viking viert zege!

Dit bericht is geplaatst in Voedsel. Bookmark de permalink.

Geef een reactie