Gedroogde tomaten

gedroogde tomatenHeel eenvoudig, het zelf maken van gedroogde tomaten. Hm hm, héél eenvoudig… Na enkele pogingen hang ik voorlopig mijn zondroogpogingen aan de wilgen. Op wetenschappelijke wijze is een schema uitgedokterd over diverse droogtemperaturen en droogtijden, hierdoor vermengd werden enige perstechnieken met 12 Kg aan Kettler-schijven, snijplanken en keukenpapier. Ook werden er proeven gedaan met tomaten zonder binnenkant en tomaten met binnenkant. Het hele scala tussen 100°C en 200°C werd doorlopen, met beste resultaten tussen 150 °C en 175°C, hier was de kleuring niet te groot en de droogtijd acceptabel (ahum). Beste resultaat werd ook bereikt met tomaten waar de inwendigen niet zijn uitgehaald, deze hebben een egalere droging. Uiteindelijk blijkt dat bij de gebruikte oven, een elektrieke Atag infra-oven uit 1873, een temperatuur van 175°C en een droogtijd van 9 uren een ovenheerlijke tomaat op het bord getoverd kan worden. De smaak is zonovergoten en nogal intens maar is de moeite van de lange droogtijd en bijbehorend stroomverbruik niet waard. Zelfgemaakt zongedroogde tomaten, een deceptie!

Dit bericht is geplaatst in Voedsel. Bookmark de permalink.

Geef een reactie