Worst maken

Stap 2 in de worstmaakdroom, de braadworst. Na het succes van de zelfgemaakte leverworst kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. In een opwelling, al lopend langs een worstmakende slager, werd een paar meter varkensdarm op de spreekwoordelijke kop getikt. De kosten hiervoor vielen zeer mee, ze werden zeer vriendelijk gedoneerd. (dank hiervoor slagerij De Roode). braadworstDan het zoeken van een lekker klinkend receptje, niet zo eenvoudig, de worstrecepten liggen niet voor het oprapen, maar uiteindelijk gevonden. Keukenmachine klaar, vlees in de aanslag, kruiden en paneermeel afgewogen, darmen gespoeld, alles is gereed. Speklappen met knoflook en diverse specerijen in de machine en draaien tot je een ons weegt. De mix ziet er heerlijk uit en smaakt zeer wel, beetje zout maar misschien valt het later mee. En dan het grote moment, het vullen van de darmen, met grote graagte vul ik ook mijn eigen darmen maar nu eerst de varkensdarmen. Natuurlijk is er al enige tijd gedacht over een juiste methode voor het vullen van de worsten en die werd gevonden in de vorm van een waarschijnlijk uit de jaren tachtig van de vorige eeuw stammend slagroomspuitje. Weinig inhoud, 1 x spuiten = 1 x worst, maar met een beetje pielen komt het goed. Nadat de darmen gevuld zijn en nu officieel worst heten, hebben ze een paar uurtjes te drogen gehangen, dit om de smaken lekker aan elkaar te laten wennen en zo kan de worst ook iets steviger worden. Tijdens het wachten tot de worsten panklaar zijn wordt er natuurlijk nog even met iets anders geƫxperimenteerd, dit om het leed van het wachten te verzachten. slagroomspuitBakken en proeven. Het bakken gaat goed, op een heel laag pitje, ruikt heerlijk (naar worst) en ze komen heel de pan uit. Bij de eerste smaaktest blijkt dat de door het recept opgegeven 14 gram zout per kilo erg veel is, dat moet volgende keer anders. Voor de rest is de worst zeer smaakvol, alle kruiden zijn terug te herkennen en wat dat betreft weer een succesnummer. De dag erna heeft mevrouw Viking twee worsten gebakken en deze knapten helaas open, ondanks dat ze ook op laag vuur berijd waren, een beetje een domper. Dus op dag drie zelf maar achter de kachel gekropen om mijn schatjes liefdevol te vertroetelen op laag vuur, 1xknap & 1xheel. Vermoedens zijn de paar luchtbellen verantwoordelijk voor het knappen der saucijzen, volgende keer beter vullen dus.
Totaalscore voor zelf worst maken : 8+

Dit bericht is geplaatst in Voedsel. Bookmark de permalink.

Een reactie op Worst maken

  1. Pingback: Rookworst | De Vette Viking

Geef een reactie