Vanillevla maken

vlafabriekIn deel twee van industrieel koken gaan we vanillevla maken, heerlijke romige gele kunstmatig smakende vla. Het maken van een fabrieksvla lijkt ook weer doodeenvoudig net als het maken van ketchup. De ingrediƫnten van vla zijn : melk, suiker, verdikkingsmiddel, aroma en kleurstof. We gaan van start met een pak houdbare melk, als we kunstmatige vla maken, dan doen we het goed ook. Als aroma gebruiken we vanillesuiker, lekker goedkoop en kunstmatig. Geelwortel (curcuma) mag dienen als kleurstof, dit wordt industrieel ook gebruikt in de vorm van curcumine. Melk gaat in een pan, suiker en aroma worden toegevoegd en ook de allesbinder vindt zijn weg in de vloeistof. Het mengsel wordt al roerend aan de kook gebracht en even op het vuur gehouden om door te garen. De mix moet afkoelen tot kamertemperatuur en mag in de koelkast om op gebruikstemperatuur te komen.vanillevla
De gebruikte hoeveelheden :
– 1 liter houdbare melk
– 48 gram suiker
– 2 zakjes vanillesuiker van 6 gram
– 60 gram allesbinder
– 4 mespuntjes geelwortel (curcuma)
Na heel lang wachten kan de proef op de som genomen worden. De vanillevla heeft een nogal gele kleur, iets overdreven met de kleurstof dus. Volgende keer (?) 2 mespuntjes geelwortel. De dikte is als die van vla. Tot slot de smaak, smaakt onze zelfgemaakte vanillevla naar fabrieksvla? Ja, de smaak is die van goedkope rommelvla en heeft niks te maken met goede verse zelfgemaakte vanillevla van vanillestokjes en eidooiers, project geslaagd. Bij de eindbeoordeling wordt alleen gekeken of onze vanillevla op fabrieksvla lijkt.
Totaalcijfer : 8

(ps : de Viking eet nooit fabrieksvla vanwege de smerigheid daarvan)

Dit bericht is geplaatst in Voedsel. Bookmark de permalink.

Een reactie op Vanillevla maken

  1. johanna schreef:

    Er gaat werkelijk niets boven de chemische, voor veel mensen weerzinwekkende fabrieksmaak van vieze gele vla! Als de smaak die U beschrijft ook maar enigszins in de buurt komt … dan krijgt u van mij een 10!

Geef een reactie