Raki / ouzo / pernod zelf stoken

Om heel kort door de bocht te gaan : raki = ouzo = pernod
Hoe fabriek je dit? De smaakmaker van deze drank is voornamelijk anijs, in dit geval steranijs. Je kunt een discussie opzetten over het gebruik van anijszaad en/of venkelzaad al dan niet in combinatie met de eerder genoemde steranijs. Hier wordt steranijs gebruikt. Enige kennis en materialen zijn nodig bij het brouwen van een anijsdrank omdat de stof die de anijssmaak veroorzaakt (anethol) moeilijk in water wil oplossen, in alcohol wel dus we gebruiken alcohol. Het was ook het doel om een alcoholische versnapering te maken dus dat komt mooi uit. Boven 45% alcohol blijft anethol in oplossing, onder 45% begint deze stof uit oplossing te komen en gaat kleine vetbolletjes vormen die ervoor zorgen dat de drank blind slaat en er melkachtig uit gaat zien (emulsifiëren). Empirisch is vastgesteld dat het beste resultaat wordt bereikt indien de drank op sterkte gemacereerd wordt. Dit houdt dus in dat indien er een eindstooksel van 45% gewenst is, dat de steranijsjes in een bak alcoholoplossing van 45% worden gepletterd. Bij het sterker trekken slaat de drank sneller blind, ook bij een oplossing van boven 45% bestaat dan ook de kans op troebel worden! Bij slapper trekken wordt het eindresultaat minder fijn van smaak. Na een week of zes trekken (of langer, heel veel langer) mogen de anijsjes met hun omringende vloeistof in de destilleerketel en wordt de drank nogmaals gestookt. De eerste 1% a 2% voorloop mag apart gehouden worden, dit kan gebruikt worden in een spiritusbrander of in de ruitensproeier (voor een heerlijk geurende voor- of achterruit) of wat je anders met alcohol wilt (luizen bestrijden?). Het destilleren van de rest mag doorgaan tot de concentratie van de uitloop zakt onder de 70% a 65%. Het eindpercentage van de hele partij zal ergens tussen de 80% en 85% liggen. Als je langer door stookt krijg je bijsmaakjes en die lopen over het algemeen uiteen van niet zo apetijtelijk tot bijzonder smerig. Voeg aan de afgestookte drank 5% suiker toe en een partij (lekker) water om de sterkte weer op (drink)niveau te brengen.
Gebruik de volgende formules, voor de percentages gebruik je de decimale notatie (5% = 0,05 etc)


De drank puur is erg sterk maar ook erg lekker. Voor de meeste mensen zal het bijvoegen van een scheutje water, tot de drank blind slaat, het genot verhogen en de strot sparen. Naarmate de drank langer blijft liggen wordt deze beter, de kans dat dit gebeurt is echter vrij gering…
Sağlık,yγεία, santé.

Dit bericht is geplaatst in Drank. Bookmark de permalink.

Geef een reactie