PX4/n TJ Fullmusic

De zeer ouderwetsche RCA Radiotron type 45 eindlamp, gebruikt als driver heeft het veld geruimd voor een zeer moderne TJ PX4/n Fullmusic uit den verre. Heel fraai om te fotograferen, heel fraai om naar te kijken, fijn dat ie nog in de ‘rommelbak’ lag zodat de ombouw practisch zonder kosten kon. Fijn dat ie iets meer versterking heeft dan de #45, gezellig dat ie in tegenstelling tot zijn voorganger welPX4 TJ Fullmusic volledige emissie heeft, super dat de ombouw geen sinecure is, geweldig dat het in 1 keer goed ging. (geen tranen vanwege scheurend glas, vonken, spetters, rook, enge geluiden, gloeiende interstage trafo’s, zwarte zekeringen, irritante aardlekschakelaars, wonderbaarlijk dood blijvende versterkers, 200V brom op de uitgang, geen gesmolten meetsnoeren…)
De lamp heeft een nep gaasanode, geen echte zoals een RGN1064 oid heeft maar een metaalplaat waar gaatjes in geprikt zijn. Hebben ze leuk gedaan aangezien het aardig oogt als de lamp op gloei staat. Ook zonder gloeispanning op de filamenten ziet het er net even wat fraaier uit, en dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait bij een versterker met radiolampen toch?
Oh ja, het klinkt ook best aardig. De klank is wat donkerder dan de type 45’s maar heel fraai en open, een breder podium met iets minder diepte, wat analytischer¬† maar met veel meer kracht. Bij de eerste klanken lijkt het hoog wat afwezig te zijn maar dat is binnen geen tijd verdwenen en absoluut niet meer storend. Ook hebben de nieuwe lampen veel baat bij een lange opwarmperiode, na 20 minuten zijn ze verre van speelklaar. Mogelijk ligt dit aan het feit dat ze op deze versterker nog moeten inspelen. Na enkele uren begint het geluid harmonieus en samenhangend te worden en wat blijft is pure pret.
De TJ PX4/n Fullmusic, een mooie lamp, ook om naar te kijken.

Dit bericht is geplaatst in knutsel. Bookmark de permalink.