Wat is paleo?

Het paleodieet is een voedingspatroon waarbij er wordt gegeten als de oermens uit de tijd dat we jager/verzamelaar waren. Dus voor de tijd dat er landbouw werd gepleegd.
Alles dat zwemt, vliegt of voor je wegrent is lekker en mag geconsumeerd worden. Alles dat van planten gemaakt is, alles wat je kan plukken of uit de grond kan trekken en niet giftig is (eigen keuze), mag ook genuttigd worden.
Kwa bereidingen is het ook eenvoudig : alles mag zolang den oermensch het ook kon.
Fermenter en vergisten is niet paleo, geen pils en zuurkool dus.
Frituren is niet paleo, tenzij je een varken hebt gevangen, deze rustig uitsmelt in je oerkoekepan om er vervolgens vers geschoten groente in te garen.
Aangezien de separator pas in de 20e eeuw is uitgevonden, is bewerkt vlees taboe. Braadworst, knakworst, bierworst, chickenMekNuggets en boterhamworst zijn helaas einde oefening.
En wat voor veel mensen de belangrijkste nogo’s zijn : granen, melkproducten en suiker zijn uitgesloten van het palet.
Bij ons is roken wel paleo omdat wij als oermens hebben uitgevonden dat als je vlees aan een stok prikt en het bij een vuur hangt, veel lekkerder wordt.
Dan zijn er nog gevallen dat je gewoon moet denken : ik moet ook gewoon iets kunnen eten en niet doodgaan dus ik eet wel zout, gezonde olie en azijn.
Dus in dat kader is mosterd toegestaan en dus mayonaise ook :). Wordt eten dus toch weer fijn!
Gezien het feit dat we ook een beetje gewicht willen kwijtraken is in hoeve Viking de zetmeel ook op de rode lijst gezet. Helaas dus geen in reuzel gegaarde krokante aardappelstaafjes meer. Bij de Viking komen dus piepers, patatten, kartoffels, aardappelen, aardperen, bataten, makaken en soortgelijke niet meer op het menu.
Waardoor er dus een lijst ontstaat die er alsvolgt uit ziet :

Wel:
Groente, fruit, bessen, noten (geen pinda’s dus), paddenstoelen, vlees, vis, vogels, zaden.
Olie, kokosvet, dierlijk vet.

Beetje toegestaan:
Zout, azijn, mosterd, koffie, thee.

Niet:
Melkproducten, granen, pseudogranen, bonen (behalve als je ze kan plukken als snijboon, sperzieboon, erwt, peultje etc.)
Bewerkt voedsel, suiker, glucose, stroop (appel/suiker/glucose/etc), fructose, dextrose, lactose, sacharose, ribose, galactose, maltose, kleurstoffen, conserveermiddelen, voedingszuren, antioxidanten, voedingszuren, geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, zuurteregelaars, antiklontermiddelen, rijsmiddelen, smaakversterkers, glansmiddelen, antischuimmiddelen, meelverbeteraars, zoetstoffen, gemodificeerde zetmelen, kunstmatige smaakstoffen, oplosmiddelen, alcohol, ajinomoto, gehydroliseerde eiwitten, gistextract.
Honing.

Denkwijze…
– Sojasaus : Sojaboon (fout)> fermenteren (fout)> filteren(fout)> sojasaus (fout).
– Roomboter : Koe (prima)> melk (fout)> karnen (fout)> verzuren (fout)> boter (fout)
– Margarine : Oliepalm (prima)> persen(prima als je sterk genoeg bent)> chemisch reinigen(fout)> vetten harden (fout)> chemicaliën toevoegen(fout)> margarine (fout)
– Rookspek : Varken (prima)> slachten (prima)> uitbenen & uitsnijden (prima)> in zout water leggen (prima als je aan zee woont)> aan een stok prikken (prima)> bij een heerlijk knapperend vuurtje hangen (prima)> rookspek (prima).
– Azijn : Onnodig en vervelend negatief commentaar leveren (prima)> azijnpissen (prima)> azijn (prima).
– Mosterd : Mosterdplant slachten (prima)> zaadjes fijnwrijven met azijn (prima)> op smaak brengen met een stukje gevonden steenzout (prima).
– Sultana : Wat denk je zelf…
– Sardientjes : Opvissen (prima)> inblikken (fout)> koken (prima)> sardientjes (prima).

Als je dus zelf de logica kan bedenken is het voor jezelf prima te verantwoorden of iets paleo is of niet.

Dit bericht is geplaatst in Dieet. Bookmark de permalink.